Epilogues

Een epiloog is een toevoeging aan een verhaal om stil te staan bij geleerde lessen. Het geeft stof tot nadenken.

We krijgen in ons leven allemaal te maken met veranderingen. Soms komen ze als een mokerslag, soms gaan ze geleidelijk en soms initieer je ze zelf.

De bijzondere workshops en trainingen van Epilogues geven je inspiratie en inzicht om nieuwe stappen te maken. Je ontwikkelt een set persoonlijke instrumenten die je kunnen helpen bij je keuzes. Je observeert, onderzoekt en oefent met behulp van inspirerende opdrachten van gerenommeerde experts.

Wist je dat je brein voortdurend verandert en nieuwe neurale paden kan creëren? Dit fascinerende fenomeen, dat bekend staat als neuroplasticiteit, speelt een essentiële rol in het aanpakken van zakelijke en persoonlijke uitdagingen. Het kan worden gestimuleerd door gerichte training, therapie en oefeningen. Wil je ontdekken hoe je deze neurologische kracht kunt inzetten?

Hoewel onze aandacht makkelijk gepakt wordt door rationele factoren (je blijft “in je hoofd”), is het onmisbaar om ook handig te worden met het herkennen van de onbewuste processen. Die zijn veel minder zichtbaar, maar je voelt ze wel. En: ze hebben minstens zo veel invloed op het slagen of tegenhouden van een verandering. Maar hoe maak je dat onzichtbare zichtbaar?

Gesteund door wetenschappelijke inzichten uit neuropsychoologie, psychobiologie en positieve psychologie gaan we hier mee aan de slag. Veel onderzoeken tonen aan dat oefenen met aandacht, veerkracht en positiviteit bijdraagt aan een zinvol en plezieriger leven. In ons programma vertalen we dit naar praktische oefeningen om bewust ons onbewuste aan het werk te zetten. Zo kunnen de krachtige eigenschappen van beide processen worden benut en creëer je waardevolle wegwijzers voor jezelf in het gebied dat doorgaans niemand ziet.

De praktijkopdrachten worden begeleid door documentair fotograaf Jacqueline Dersjant. Zij heeft met haar werk diverse nationale en internationale prijzen gewonnen en geeft les aan professionele fotografen. De Epilogues workshops zijn geschikt voor mensen die wel eens foto’s maken met hun smartphone of camera, maar geen fotograaf zijn. Het gaat niet om de techniek, maar om het proces van fotografie. Voor dat element in haar werk krijgt Jacqueline veel waardering. Ze fotografeert zoals ze in het leven staat: verbindend, enthousiast, humorvol, perfectionistisch, bescheiden, open, accepterend, met oog voor details en sfeer. Ze weet intuïtief wat belangrijk is en neemt je mee in haar proces met inspirerende voorbeelden.

Waar kun je uit kiezen? Het programma “De Magie van kijken” heeft verschillende (zelfstandige) modules:

  • De themaseries bestrijken een periode van vier weken, waarin we 3 keer een dagdeel bij elkaar komen in Amsterdam.

  • De “Magie van kijken” weekenden zijn van vrijdag t/m zondag incl. 2 overnachtingen.

  • “Perspectieven in Parijs” is een 3-dagen programma in Parijs, waar we het extra voordeel gebruiken van het even “los” zijn van onze vertrouwde omgeving.

Maatwerk trainingen ontwikkelen we graag op aanvraag.

Programma

“De Magie van kijken is een serie van drie workshops waarbij je gaat oefenen met verschillende processen van waarnemen.

Onze mentale processen zijn complexer dan alleen wat we bewust waarnemen. Veel van onze beslissingen en gedragingen worden beïnvloed door diepere, onbewuste factoren, zoals emoties, gewoonten en overtuigingen. Door beide aspecten, het bewuste en het onbewuste denken, samen te brengen, kunnen we effectiever omgaan met persoonlijke en zakelijke uitdagingen.

Het programma omvat krachtige componenten die zich richten op rationeel, sensorisch, motorisch en emotioneel niveau.

Praktijkopdrachten

Hier brengen we je creatieve brein in actie, en met een vleugje kennis van de wetenschappelijke achtergrond, wordt het herkennen van waardevolle inzichten eenvoudiger. Je zult merken hoe deze opdrachten nieuwe eye-openers bieden, waardoor je nieuwe mogelijkheden ontdekt.

Reflectie

Door reflectie met jezelf en met een kleine groep integreer je beide processen. Je verdiept je inzichten en vertaalt ze naar concrete instrumenten.

Neuroplasticiteit

We stimuleren het ontdekken van nieuwe neurologische verbindingen op de verschillende niveaus, en we bieden je de tools en kennis om zakelijke en persoonlijke uitdagingen met vertrouwen aan te gaan.

Het programma combineert de kracht van neuroplasticiteit, creatieve praktijkopdrachten en reflectie. Je ontdekt nieuwe manieren van kijken, denken en handelen.

Voorafgaand aan de training, zullen we elkaar eerst een afspraak met elkaar maken voor een kennismakingsgesprek om jouw persoonlijke insteek te bespreken en de details door te nemen.

  • Het programma maakt gebruik gebruik van expertise op het gebied van fotograafie, innovatie, gedragswetenschappen, en contemplatieve filosofie. Elk dagdeel is opgebouwd rond een specifiek thema, waarbij we het spel tussen het onbewuste en bewuste denken verkennen.

    De fotografie opdrachten in deze serie helpen bij het verkrijgen van toegang tot het slimme onbewuste, vanwege de associatie met intuïtie, emoties en symboliek, die allemaal nauw verbonden zijn met ons onbewuste.

    Je hoeft geen fotograaf te zijn om mee te kunnen doen, want het gaat bij deze opdrachten vooral om het proces. Jacqueline is een gerenommeerde fotograaf en ervaren leraar. Ze ziet wat nodig is.

  • Verlies kan een diepgaande impact hebben op ons leven en op hoe we ons voelen, gedragen en communiceren. Zelfs als het verlies al een tijdje geleden is, kunnen de gevoelens van verdriet, verlies en rouw nog steeds onze keuzes beïnvloeden. Soms zijn we ons daar van bewust, soms ook niet. Hoewel het handig kan zijn om op de automatische piloot te leven bij routinetaken, kan het ook leiden tot een gebrek aan ernergie en het gevoel dat we ons leven niet echt bewust leven. Misschien heb je het ideen dat je belangrijke momenten mist of kansen om nieuwe ervaringen op te doen. Met de Epilogues inspiratiesessies neem je even de tijd om jezelf wat beter te leren kennen. Je zult merken dat je later nog vaak teruggrijpt naar inzichten en opdrachten die je gedaan hebt en die je ook zelf kunt herhalen.

    De workshopserie “De magie van kijken” is ontwikkeld voor leidinggevenden en professionals die te maken hebben gehad met verlies en graag hun innerlijke kracht en motivatie willen herontdekken.

    In deze serie nemen we je mee op een reis van persoonlijke ontwikkeling en ontdekking. We combineren onze expertise op het gebied van innovatie & verandering, gedragswetenschappen, oosterse filosofie en fotografie om je te ondersteunen bij het terugvinden van je ‘spark’, je energie, je levenslust. Dit doen we door middel van vier thema's:

    "Anders Kijken": leer op verschillende manieren naar jezelf en je omgeving te kijken.

    "Controle": ontdek wat je wel en niet kunt beheersen en hoe je hiermee omgaat.

    "Muze": vind inspiratie en creativiteit in de wereld om je heen.

    "Context": begrijp hoe de context van invloed kan zijn op je interpretatie.

    Een uniek programma om onze innerlijke wereld en onbewuste gedachten en emoties te verkennen en uit te drukken en onze perceptie van de wereld om ons heen te veranderen.

  • Het concept van het "slimme onbewuste" is afkomstig uit de psychologie en verwijst naar het idee dat ons onbewuste een belangrijke rol speelt bij het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen, en vaak op een manier die sneller en effectiever is dan bewust denken. Er is veel onderzoek gedaan naar dit concept en er zijn verschillende bevindingen die wijzen op de kracht van het onbewuste.

    Het bewustzijn van ons onbewuste kan ons helpen bij het nemen van betere beslissingen en het begrijpen van onszelf en anderen.

    Visuele beelden en het onderbewuste spelen volgens onderzoekers een belangrijke rol bij het verwerken van ervaringen en emoties. Zo is er bijvoorbeeld de "Dual Process Theory" van Daniel Kahneman, waarbij wordt gesteld dat ons denken bestaat uit een bewuste en een onbewuste verwerking van informatie. Een andere bekende methode is de "Therapeutic Photography" waarbij foto's worden gebruikt om emoties en herinneringen te verkennen en te verwerken. Verschillende studies hebben aangetoond dat deze methode kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven.

    Ap Dijksterhuis is psycholoog en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij heeft onderzoek gedaan naar het onbewuste brein en de invloed daarvan op ons gedrag en emoties. In zijn boek "Het Slimme Onbewuste" beschrijft hij onder andere hoe het onbewuste kan helpen bij het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen. Studies die hij bespreekt, tonen aan dat het onbewuste kan profiteren van visuele prikkels zoals foto's. Zo beschrijft hij bijvoorbeeld hoe het onbewuste brein veel sneller en efficiënter kan verwerken dan het bewuste brein, en hoe het daarbij gebruikmaakt van visuele informatie en associaties.

    Daarnaast heeft Dijksterhuis onderzoek gedaan naar de rol van emoties bij besluitvorming en hoe het onbewuste daarbij een belangrijke rol speelt. Hij laat zien dat emoties zoals intuïtie en gevoel een belangrijke rol spelen bij het nemen van beslissingen en dat het onbewuste daarbij een grote rol speelt. Fotografie kan hierbij helpen door emoties op te roepen en te versterken, wat kan leiden tot meer inzicht en begrip bij het omgaan met verlies.